Το Ταξίδι του Αυγού

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, απο που προέρχονται τα αυγά σας;

Το ταξίδι του αυγού είναι μια ιστορία που λέμε σε ολόκληρή την Κύπρο απο το 1986. Η οικογένεια μας και οι εργαζόμενοι στη Vasilico εργάζονται σκληρά κάθε μέρα για να εξασφαλίσουν φρέσκα, και υψηλής ποιότητας Κυπριακά αυγά που είναι πάντα στη διάθεσή σας για να τα απολαύσετε!

Γνωρίζατε οτι: Στις μονάδες μας φιλοξενούμε γύρω στις 22.000 κότες και παράγουμε καθημερινά περισσότερα απο 18.000 αυγά .

Ένα αυγό ξεκινά ως ένα αυγό!

Το ταξίδι του αυγού αρχίζει στο εκκολαπτήριο όπου τα γονιμοποιημένα αυγά από πουλερικά αναπαραγωγής τοποθετούνται σε ειδικές θερμοκοιτίδες. Είκοσι μία (21) ημέρες αργότερα τα αυγά εκκολάπτονται σε νεοσσούς. Οι νεοσσοί στη συνέχεια μεταφέρωνται στο αναθρεπτήριο μας, ένα ειδικό αχυρώνα, όπου θα παραμείνουν για δεκαεπτά (17) εβδομάδες μέχρι να ωριμάσουν σε κότες. Οι κότες στη συνέχεια μεταφέρονται στα πτηνοτροφία μας για να αρχίσουν την παραγωγή των αυγών.

Χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία για ένα νέο κοπάδι! Είναι μια πολυάσχολη περίοδος για εμάς και το προσωπικό μας. Η πτηνοτροφική μονάδα θα πρέπει να καθαριστεί επιμελώς και όλος ο εξοπλισμός επιθεωρείται,για να βεβαιωθούμε ότι κότες μας θα είναι υγιής και άνετες.

Χρησιμοποιούμε κυρίως δύο συστήματα για να στεγάσουμε τις κότες μας. Κάθε σύστημα παρέχει ένα καθαρό περιβάλλον, την πρόσβαση σε τροφή και πόσιμο νερό, καθώς και την προστασία από φυσικούς θηρευτές.

Η παραγωγή “Ελεύθερης Βοσκής παρέχει στις κότες πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους, όταν το επιτρέπει ο καιρός. Δεδομένου ότι το κλίμα στην Κύπρο είναι ξυρό και οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι αρκετά ψηλές οι περισσότερες κότες στεγάζονται σε μονάδες με ελεγχόμενη θερμοκρασία. Αυτό μας επιτρέπει να διατηρούμε ολόχρονα σταθερή θερμοκρασία στην φάρμα μας, και προστατεύει τις κότες μας από κακές καιρικές συνθήκες, όπως βροχή, χιόνι, ζέστη και την υγρασία αλλά και απο οποιαδήποτε μικρόβια που μπορεί να υπάρχουν στο περιβάλλον.

Σταθμός Διάλογης, Ταξινόμησης και Συσκευαστήριο

Τα αυγά ταξιδεύουν από τη φάρμα στο σταθμό διαλογής που έχουμε καταχωρημένο σύμφωνα με την Κυπριακή Νομοθεσία. Εδώ τα αυγά, καθαρίζονται απο οπιαδήποτε βρωμιά από το κέλυφος. Η ποιότητα των αυγών στην συνέχεια εξετάζεται χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζεται «ωοσκόπηση", όπου το ωάριο περνά πάνω από ένα έντονο φως, αποκαλύπτοντας την κατάσταση του κελύφους, το μέγεθος του θάλαμου αέρα και αν ο κρόκος είναι καλά κεντραρισμένός.

Τα αυγά στη συνέχεια χωρίζονται σε κατηγορίες με βάση προκαθορισμένα κριτήρια και συσκεύαζονται ανάλογα με το βάρος τους. Στο τέλος παραδίδονται στην αποθήκη, και απο εκεί έτοιμα για παράδοση στις υπεραγορές, φούρνους και ζαχαροπλαστεία, και απο εκεί στο τραπέζι σας.